Zielona herbata to pyszny, naturalny i
lekki napój. Pomaga dbać o urodę i zdrowie całego
organizmu. Jej zbawienne właściwości są w Europie znane
stosunkowo od niedawna, a ich lista stale się powiększa.
Zielona
herbata ma dobry wpływ na układ pokarmowy. Posiada bowiem
właściwości hamujące rozwój bakterii w jego obrębie oraz
pobudza do wydzielania soków trawiennych. Przyspiesza
metabolizm i oczyszcza organizm, przyspieszając odchudzanie. Sprzyja
pozbywaniu się nadmiaru wody zmagazynowanej w organizmie, co również
korzystnie wpływa na sylwetkę i wspomaga walkę z pomarańczową
skórką.
Jest
bogata w witaminy C, E, B oraz sole mineralne i ma korzystny wpływ
na zęby i oczy. Zawarty w niej fluor chroni przed próchnicą,
a chłodnego naparu można używać do przemywania oczu celem
leczenia zapalenia spojówek.
Dodatkowo
zielona herbata zmniejsza ryzyko występowania chorób serca.
Obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Wzmacnia także
naczynia krwionośne i przeciwdziała
powstawaniu zakrzepów krwi dzięki zawartości flawonoidów.
Do
przyrządzenia naparu używamy wody w temp. 60-90 stopni,w zależności
od gatunku. Słaby napar, parzony krótko (3 min.) ma
właściwości pobudzające, a mocny, relaksacyjne.
Herbata zielona dostępna jest wśród
wielu znanych producentów, w najróżniejszych odmianach
smakowych. Najzdrowsza i najbardziej wartościowa jest jednak ta
sypana. Na takim naparze z pewnością zyska nasze zdrowie jak i
uroda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz